Over hipheid

Zodra in Amsterdam de zon begint te schijnen, komt ook het hippe volk tevoorschijn. Als je van de Staatsliedenbuurt de Jordaan binnenloopt zie je het overal: zonnebril, drankje en de juiste kleding. De boetieks in die buurt sluiten er perfect op aan. Feilloos uitgedachte esthetische concepten: natuurwijnwinkels met minimalistische typografie op de ruit, een café met mintgroene badkamertegels aan de bar en galeries waar de kunst niet het enige is dat gezien wil worden. Het intrigeert me, al dat hippe gedoe. Dat begint met de vraag wat iets eigenlijk hip maakt.

Hipheid is een vreemde combinatie van esthetische en sociale gevoeligheid. Met daaronder natuurlijk een laag aan psychologische behoeften. Wat hip is, verschilt bovendien per periode. Maar verschilt het ook per periode hoe belangrijk het is om hip te zijn? Hoe zag hipheid eruit in de Tweede Wereldoorlog? En hoe zat dat bij de oude Grieken? Is hipheid altijd een manier van een jonge generatie om zich te onderscheiden van een oudere generatie? Of draait het juist om intra-generationele onderscheiding? En wat is het verschil tussen cool en hip? Een eerste theorie: coolheid komt van binnen, hipheid van buiten. Verder is hipheid natuurlijk niet binair, maar een hele brede schaal. Maar moet je eigenlijk hip willen zijn? Zelf zoek ik een balans: niet te hip, maar zeker ook niet onhip.

En hoe herken je hipheid dan? Ik veronderstelde dat het om een zekere achteloosheid ging, maar A. corrigeerde me. Het gaat namelijk wel om het tof (een hip woord) vinden van bepaalde dingen. Maar, zou ik dan weer zeggen, niet op een hartstochtelijke manier. Het is het kennen van een code, en dat is anders dan een ‘authentieke’ liefde voor iets. Al kan dat natuurlijk zeker samengaan, en kan iets dat hip is juist uitnodigen tot nadere beschouwing. Wijn bijvoorbeeld.

Ik mag dan wel zeggen dat ik niet te hip wil zijn, maar ik heb net het hipste pak besteld dat ik ken. Op Instagram zag ik welke vrienden dat merk al volgden. Dat zo veel van hen me voor waren, betekent in ieder geval dat ik nog lang de hipste niet ben. Gelukkig maar.

— zondag 25 april 2021